oleh Syed Ilyas

pengembara aspirasi

Quotez

Sahabat yang beriman, ibarat matahari yang bersinar. Sahabat yang setia, bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati, menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia, membawa kita ke jalan ALLAH.

Laugh at your own mistakes, but learn from them. Joke over your own troubles, but gether strength from them. Have fun with our difficulties but overcome them!

Dalam kerendahan diri ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada keluasan ilmu. Hidup ini indah jika, hanya, kerana ALLAH.

Sayangilah sebuah perkenalan kerana di situ ada kenangan. Kenangi sebuah perhubungan kerana di situ ada kerinduan. Sayangi kedua-duanya kerana ia rahmat Tuhan.

LOVE starts from eyes, growth with dream & end with tears. But UKHUWAH starts with a smile, growth with an understanding & ends with syahid.  Amien

Terluka dan dilukai. Kita tak akan dapat lari daripada semua ini. Sama ada kita yang terluka atau kita yang melukakan – walaupun itu bukan kehendak kita. Tetapi inilah warna warni dalam persahabatan.

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

Advertisements


Oleh: Amirul Fikri
Hari akhirat, hari setelah kematian yang wajib diyakini kebenarannya oleh setiap orang yang beriman kepada Allah ta’ala dan kebenaran agama-Nya. Hari itulah hari pembalasan semua amal perbuatan manusia, hari perhitungan yang sempurna, hari ditampakkannya semua perbuatan yang tersembunyi sewaktu di dunia, hari yang pada waktu itu orang-orang yang melampaui batas akan berkata dengan penuh penyesalan.

Persoalannya… Bilakah kamu semua mahu melakukan amal soleh? Adakah pada usia 40-an baru anda mahu berubah?

Dah… cukup dgn ayat skema ni…. hehe

“Hidup cume sekali…. So…. Kite enjoy…..”

Korang pernah dengar quote ni??? Apekah maksud enjoy???
Menurut dictionary.com

en⋅joy
Show Spelled Pronunciation [en-joi]
–verb (used with object)
1. to experience with joy; take pleasure in: He enjoys being a muslim.
2. to have and use with satisfaction; have the benefit of: He enjoys an excellent income monthly because he want to sadaqah his money to the poor.
3. to find or experience pleasure for (oneself): He seems to enjoy himself reading many books especially The Holy Quran.
4. to undergo (an improvement): Ahmad have enjoyed a rise in iman after his taubah.

tp kn… xtau plak Dictionary.com wat contoh ayat spt diatas…

Dah~ maksud enjoy dah sebut…

Oleh hal yang demikian,

Kwn2… prepare lah dirimu siap2 sebelum akhirat… kalau exam xpe la study last minute (sebarang kesilapan bahasa rojak sgt dikesali..)… exam kat dunia ni boleh resit.. kalau fail… resit lg… kalau fail… resit lagi… kalau fail… tuka university…….

Tapi klau ujian dunia plak….. x boleh patah balik…. Nak resit pown x boleh…. Nak tuka dunia pown x boleh…. Sbb pd mse tu… no turning back…

يَا لَيْتَنِي قَدَّمْتُ لِحَيَاتِي
“Duhai, alangkah baiknya kiranya aku dahulu mengerjakan (amal saleh) untuk hidupku ini.” (Qs. Al Fajr: 24)

Maka seharus kite sbg muslim yg mementingkan keselamatan dirinya perlu bg perhatian besar untuk menyiapkn diri dan kumpul bekalan akhirat untuk menghadapi negeri akhirat yg kekal abadi kelak….

Korang blaja matematik x??

Kat cni ade calculation add math skit.. kasi pecah pale korang

Prove that y=0 when x=0. Given y=x^2+x . (soklan ni pelik skit…)
y= …(1)

We knows that Usia=Masa=Emas

We also knows that Emas=Harta

Mse dan usia kte makin singkat…. Countdown mse… ble mati… mse tinggal 3,2,1,0….

Let x=mse …(2)

And y=mati …(3)

When mati is pasti… time remain is 0..

Substitute (2) and (3) into (1); mati=0^2+0

When y=0 bermaksud ble dah mati….. mse dah dibazirkan…. Emas=Harta byk mne pown dah x de nilai ble dah mati…. soklan ni korang piker baik2 taw… mungkin merepek sikit

Oleh itu kwn2 persiaplah diri korang untuk akhirat.. kurangkn lah men fesbuk…. Berenti dari mengumpat kwn…. Stop dri citer pasal pompuan…. Jgn nak top up dosa…. Gantilah kegiatan korang dgn bukak blog tazkirah….

Citer pasal mcm mne nak masuk syurga… carik jalan camner nak ubah diri supaya dapat isteri solehah… kan bley meningkat saham kite di akhirat…

Allah ta’ala berfirman:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
“Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat), dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (Qs. Al Hasyr: 18)

Umar bin Khattab radhiyallahu ‘anhu yang mengingatkan hal ini dalam ucapannya yang terkenal: “Hisab-lah dirimu sebelum kamu di-hisab (diperiksa/dihitung amal perbuatanmu pada hari kiamat), dan timbanglah dirimu (saat ini) sebelum (amal perbuatan)mu ditimbang (pada hari kiamat), kerana sesungguhnya akan mudah bagimu (menghadapi) hisab besok (hari kiamat) jika kamu (selalu) menghisab dirimu saat ini, dan hiasilah dirimu (dengan amal shaleh) untuk menghadapi (hari) yang besar (ketika manusia) dihadapkan (kepada Allah ta’ala):

يَوْمَئِذٍ تُعْرَضُونَ لا تَخْفَى مِنْكُمْ خَافِيَةٌ
“Pada hari itu kamu dihadapkan (kepada Allah), tiada sesuatupun dari keadaanmu yang tersembunyi (bagi-Nya).” (Qs. Al Haaqqah: 18). (Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dalam kitab beliau Az Zuhd (hal. 120), dengan sanad yang hasan)

Ali bin Abi Thalib radhiyallahu ‘anhu berkata: “Sesungguhnya dunia telah pergi meninggalkan (kita) sedangkan akhirat telah datang di hadapan (kita), dan masing-masing dari keduanya (dunia dan akhirat) memiliki pengagum, maka jadilah kamu orang yang mengagumi/mencintai akhirat dan janganlah kamu menjadi orang yang mengagumi dunia, karena sesungguhnya saat ini (waktunya) beramal dan tidak ada perhitungan, adapun besok (di akhirat) adalah (saat) perhitungan dan tidak ada (waktu lagi untuk) beramal.” (Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dalam Az Zuhd (hal. 130) dan dinukil oleh Imam Ibnu Rajab Al Hambali dalam kitab beliau Jaami’ul ‘uluumi wal hikam (hal. 461)).

Akhir kalam, kite tutup tulisan ini dengan doa dari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam (dalam HR. Muslim, no. 2720) dari sahabat Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu) untuk kebaikan agama, dunia dan akhirat kita:

Ya Allah, perbaikilah agamaku yang merupakan penentu (kebaikan) semua urusanku, dan perbaikilah (urusan) duniaku yang merupakan tempat hidupku, serta perbaikilah akhiratku yang merupakan tempat kembaliku (selamanya), jadikanlah (masa) hidupku sebagai penambah kebaikan bagiku, dan (jadikanlah) kematianku sebagai penghalang bagiku dari semua keburukan.

Semoga kita dapat berjumpe di negeri abadi~

segale kesilapan amat dikesali~


Post aku kali ni cerita benar time aku kat asrama Lipis dulu tapi aku ada edit2 sket supaya identiti “budak2 botak” tersebut tak dikenali. btw kepada budak2 botak tersebut, kalau korang baca post ni and korang terasa, jangan kecewa atau marah, aku bukan nak malukan korang or nak famous berdasarakn cerita korang, tapi aku nak jadikan iktibar kepada orang2 lain yang bace post ni gak, and mudah2an korang pun dapat pahala bila pembaca2 ambil iktibar berdasarkan cerita korang ni. InsyaAllah. Allah Maha Pemurah. 🙂

Cerita ni berlaku time SPM ’07 tapi aku tak ingat paper ape waktu tu. tapi yang penting, TAK RAMAI BUDAK SEKOLAH AKU TAW PASAL CERITA NI. waktu tu dah malam, aku dengan kawan aku study kat bilik floor junior (bukan form 5). bagi yang tak paham tu, time SPM budak2 selain form 5 kena balik rumah untuk bercuti akhir tahun. so sambung cerita balik, aku dengan kawan aku ni nak cari tempat yang sesuai and jauh dari kebisingan untuk study secara peaceful malam tu. da jumpe ‘port’ best dah, sedar2 kat sebelah bilik kitorang study tuh rupe2nya ada jugak orang yang study kat situ. 3 orang budak botak. tak apa, kitorang tak kesah, janji kitorang dapat study dengan aman.

tengah2 study tu, tibe2 aku terbau something. bau asap rokok. aku pun buat bodoh saja dengan bau rokok tu. biar la diorang. diorang nak hisap rokok pun bukan salah aku pun. selang beberapa minit or jam lepas tu, tiba2 warden (Ust J) serbu bilik budak2 botak sebelah bilik aku study ni. then berlaku la dialog seperti ini (lebih kurang)

Ust J: “saya bau rokok dalam bilik ni. baik ngaku siapa yang hisap rokok??”

OneofTheBotaks(OTBs): “tak taw.”

Ust J: “baik ngaku sekarang jugak! saya taw saya ada bau rokok ni!”

OTBs: ” tak taw.”

Time tu aku dengan kawan aku dekat sebelah diam je. buat2 macam tengah tido sebab cuak sangat. Ust J terer bab2 meng-kantoikan orang yang buat salah. kang tak pasal2 kiotrang pun dituduh bersubahat sekali ke. jadi, dipendekkan dialog and 3 budak botak tu pun masih tak nak mengaku jugak, akhirnya Ust J keluarkan satu statement yang masih aku ingat sampai sekarang

Ust J: “Saya tak redha keputusan SPM kamu”

kemudian Ust J pun keluar dari bilik tinggalkan 3 budak botak tu. sambung je la study….

————————————————————————————————-

selang beberapa bulan lepas tu, cepat betul masa berlalu, akhirnya result SPM pun keluar. aku dan kawan2 aku reunion kembali untuk beberapa bulan yang lama. bayangkan kawan2 aku yang tinggal jauh dari aku, kat Kelantan Terengganu sana tuh, bila je la boleh jumpa diorang ni. kemudian, aku pun ambil result aku, Alhamdulillah, segala puji bagi Allah aku bersyukur dengan apa yang aku terima dan result SPM 3 budak botak tersebut sangat-sangat-sangat-sangat memeranjatkan aku. siapa sangka, aku pun tak sangka, KETIGA-TIGA tu dapat semua A dalam semua subjek! MasyaAllah. Allah itu Maha Pemurah, mintak sahaja jika memerlukan apa-apa seperti mana firman Allah:

“And your Lord said: ‘Invoke Me, [i.e. believe in My Oneness and ask Me for anything] I will respond to your (invocation). Verily, those who scorn My worship [i.e. do not invoke me, and do not believe in My Oneness] they will surely, enter Hell in humiliation!”
[Ghafir:60]

ketiga-tiga budak botak tersebut sangat la hepi aku boleh nampak sangat dan aku pun mula berfikir sekejap, ape maksud Ust J dengan tidak meredhai keputusan mereka?

dup dap dup dap cepat betul masa berlalu, time tu semua batch SPM 07 dah start belajar dah, yang tu belajar kat matrix tuh, yang ni belajar kat IPTA and IPTS and ade jugak yang belajar untuk preparation pergi oversea. dan Allah memberi rezeki kepada ketiga-tiga budak botak ini juga. 2 orang daripada 3 tu dapat offer untuk belajar kat oversea, memang nama negara kalau dengar pun memang hebat la tempat tu. and sorang lagi dapat belajar kat IPTA, bukan calang2 IPTA tapi memang IPTA yang betul2 mantap. tak ramai yang boleh masuk IPTA tersebut. wah, Alhamdulillah, hebat betul ketiga-tiga orang ni. tak sangka aku dulu kenal kat Lipis, perangai sengal2 betul. hahahahaha yang tu tak payah cerita la

boooom sekali lagi cepat betul masa berlalu dah setahun dah rupenye. yang belajar kat matrix, asasi and sesetengah yang belajar untuk preparation oversea pun ada yang dah habis. tapi, MashaAllah, Allah itu Maha Adil. jika dia nak balas perbuatan manusia itu sewaktu mereka masih hidup pun boleh berlaku juga, tak perlu menunggu sehingga ke liang lahad mahupun akhirat. dan berita buruk aku dengar tentang mereka bertiga, nampaknya kejayaan mereka sudah sampai turning point (dy/dx.. gila geeks). si botak yang belajar kat IPTA yang hebat tu (dengar cerita daripada kawan2 kat IPTA tuh) kecundang semacam. belajar entah ke mana. enjoy je selalu. result pun entah ape2 je la. lepas buat asasi, tak taw hilang ke mana sampai sekarang. tak taw dah sambung belajar kat mana sekarang. yang sorang lagi (si botak A), dari mulut dia sendiri, dia kata dah kena ‘kick’ daripada tempat persediaan nak fly oversea. katanya, result kantoi sebab main2 sangat. yang lagi satu (si botak B), penah sekali bertegur kat YM and jumpe sekali, katanya die pun tak sure dapat fly ke tak. die main2 sangat sampai dia sendiri mengaku kemungkinan nak fly tu agak tipis.

“Verily, those who believe not in the Ayat (proofs, evidences, verses, lessons, signs, revelations, etc.) of Allah, Allah will not guide them and theirs will be a painful torment. It is only those who believe not in the Ayat of Allah, who fabricate falsehood, and it is they who are liars. Whoever disbelieved in Allah after his belief, except him who is forced thereto and whose heart is at rest with Faith; but such as open their breasts to disbelief, on them is wrath from Allah, and theirs will be a great torment. That is because they loved and preferred the life of this world over that of the Hereafter. And Allah guides not the people who disbelieve. There are those upon whose hearts, hearing (ears) and sight (eyes) Allah has set a seal. And they are the heedless! No doubt, in the Hereafter, they will be the losers.”
[An-Nahl: 104-109]

Ingatlah wahai saudara-saudaraku, ambil lah masa selama 3 minit untuk beristighfar kepada Allah di atas segala perbuatan ingkar kita kepada Allah selepas baca ayat dekat atas ni. mudah-mudahan Allah akan mengampuni dosa2 kita sebelum ini. InsyaAllah.

Jadi, sebagai ringkasannya, aku teringat satu pepatah yang kawan aku selalu cakap kat aku. bunyi macam pelik atau offensive sikit, namun intipati yang kita mahu cari. Allah boleh bayar cash. maksud pepatah ni bukannye bayar yang pakai duit tu, tapi nak tunjuk bahawa Allah kalau nak hukum kita, nak tunjuk dekat kita malah nak beri sesuatu kepada kita pun boleh berlaku serta-merta, Allah boleh buat! dan seperti yang aku mention tadi pun, tak perlu tunggu dekat liang lahad mahupun dekat akhirat pun Allah boleh tunjukkan.

sambung balik kepada cerita tadi, aku post article ni bukannye nak cakap yang cikgu/ustaz ada power ke, boleh bawak tulah ke, pembawa rezeki ke, pembawa berkat or apa2 lah yang budaya2 Melayu selalu merepek ni. aku nak cakap bahawa setiap perbuatan yang kita lakukan pasti akan ada balasan untuknya, mahupun yang baik atau pun buruk (nauzubillahiminzalik). Jika kita peroleh sesuatu yang cemerlang atau sukses seperti mendapat result SPM 10A atau 20A sekalipun, namun dijalan memperoleh kecermelangan tersebut berlaku sesuatu yang dusta dan tidak diredhai Allah (dalam kes ni menipu cikgu), ingat! kecemerlangan kita bukanlah selama-lamanya. jika ada orang complain atau cakap

“tapi ade je orang yang menipu boleh berjaya and kaya-raya sampai mati”

ingat sekali lagi, aku cakap selama-lamanya. lepas mati tu ape pulak? haa habis la kena jawab dengan Munkar Nakir. Berjaya sekiranya insan tersebut bertaubat sebelum mati, nahas sekiranya dia tidak sempat bertaubat sebelum mati (nauzubillahiminzalik).

saudara-saudara sekalian, bersyukur lah kita sekiranya kita melakukakan sesuatu yang dimurkai Allah, dan Allah membalas perbuatan kita semasa kita masih hidup. kerana, Allah itu Maha Penyayang, Dia menyayangi kita dengan memperlihatkan depan mata kita dengan mesej “BERTAUBATLAH SEBELUM TERLAMBAT”. jika kita curi duit orang dan kita guna duit curi tu untuk beli makanan, tengah2 makan tiba2 rasa sakit perut atau sembelit. Alhamdulillah, selepas rasa sakit perut or sembelit tu, kita bertaubat dan tidak akan mengulangi perbuatan tersebut, InsyaAllah kita akan terlepas dari seksaan azab Allah di akhirat nanti. namun, nauzubillahiminzalik, cuba jika tengah2 kita makan tadi, berlaku sesuatu yang lebih ngeri, kita mati keracunan makanan serta-merta disebabkan memakan makanan tersebut. adakah kita masih sempat bertaubat sebelum mati keracunan tadi? Innalillahi wa inna ilaihi rajiuun.

sebagai penutupnya, kepada 3 orang budak botak tersebut dan kepada kita semua sekali, bersyukur lah kita kerana Allah membalas perbuatan korang (3 budak botak) semasa mereka masih hidup. sekiranya Allah membiar sahaja mereka tanpa memberi peluang kepada mereka untuk bertaubat, apakah nasib mereka di akhirat kelak? sekali lagi aku nyatakan di sini, Allah Maha Penyayang. Dia sayang akan hamba-hambanya untuk memberi mereka peluang untuk bertaubat sebelum terlambat. dan kepada mereka (3 budak botak), bersabarlah dengan apa yang diberi Allah, dan masih tak terlambat lagi untuk berusaha untuk memperoleh kecemerlangan sebagai mana kamu memperolehnya seperti result SPM. dan mudah-mudahan degan kecemerlangan yang korang dapat tu, kamu gunakannya untuk di jalan Allah, semoga kamu mati jihad fi sabilillah, di jalan yang diredhai Allah. Insya Allah…. 🙂

sambungan kepada ayat dari surah An-Nahl tadi

“Then, verily, your Lord – for those who emigrated after they had been put to trials and thereafter strove hard and fought (for the Cause of Allah)and were patient, verily, your Lord afterward is, Oft-Forgiving, Most Merciful. (Remember) the Day when every person will come up pleading for himself, and every one will be paid in full for what he did (good or evil, belief or disbelief in the life of this world) and they will not be dealt with unjustly”
[An-Nahl:110-111]

Artikel dipetik dari blog Zaid Harithah (kbg 5913)

Oleh: Amirul Fikri

“Apa faedahnya jika terus memendam perasaan hasad dengki(PhD) atau envy di hati? Tidak pernah senang melihat kesenangan orang lain, sering memandang serong, tidak senang hati apabila ada orang yang melebihinya. Cakap melayu dengan cara paling pendek, iri hati.

Setiap pendengki memang memandang serong terhadap orang yang tidak disukainya. Ada yang sanggup berbuat apa saja, termasuk menggunakan sejumlah besar wang ringgit untuk menjatuh atau merosakkan orang lain, sama ada secara halus atau kasar. Perasaan dengki sebegini sebenarnya menunjukkan pendengki itu lemah, penakut, peribadinya rendah dan tidak mempunyai harga diri dan tidak berakhlak.

Fikiran seorang pendengki adalah beku, tidak mempunyai daya usaha mendapat faedah halal, tidak ada hemah dan keazaman yang kuat dan dadanya sempit. Tidak punya usaha sendiri untuk memajukan diri dan hatinya tidak senang melihat kesenangan orang lain. Rasa geram timbul apabila orang lain melebihinya. Apa yang difikirkan hanyalah strategi dan cara bagaimana untuk menjatuhkan atau merosakkan orang tersebut.

Perasaan hasad dengki yang terus menggari hati mampu membawa pendengki kepada syirik kepada Allah s.w.t iaitu mempersekutukan Allah kerana apabila cara kasar tidak berhasil untuk menjatuhkan seseorang, cara halus samada menggunakan bomoh atau jin akan digunakan.

Sifat tercela ini bukan saja berlaku sesama kawan sekerja, malah di kalangan kaum kerabat, keluarga terdekat dan jiran tetangga. Penyakit hati ini boleh menimbulkan perbalahan sesama sendiri dan seterusnya menjadi pergaduhan besar hingga saling berbunuhan. Orang yang bersifat demikian memang berbudi rendah dan hina. Rendah dalam banyak aspek seperti pemikiran, pemilihan, ucapan dan tindakan.

Dalam sifat begini, pendengki sanggup pula menabur fitnah, berbohong dan menceritakan apa yang tidak benar kepada sesiapa saja yang difikirkan boleh bersekongkol dengannya. Kesukaan merendah dan menghina orang lain disebabkan menyangka dirinya lebih mulia daripada orang lain. Dialah yang pandai, pintar dan segalanya sehingga pandangan orang lain diremehkan.

Perbuatan mencela orang biasanya dilakukan dengan ucapan dan sikap, samada di hadapan atau belakang orang berkenaan. Sebenarnya, orang yang suka mencela orang lain itu adalah lambang kekosongan jiwanya. Dia sedang sakit jiwa kerana hatinya yang busuk. Orang seperti ini biasanya melihat orang atau setiap persoalan daripada sudut kekurangan dan kelemahan sahaja, langsung tidak melihat pada sudut kebaikannya. Pendengki juga cepat melihat keaiban dan membuka aib orang, tetapi tidak dapat melihat keaiban dan kecacatannya sendiri.

Oleh kerana kerosakan yang timbul itu boleh menjadi bencana umum, maka seksaannya menurut hadis, dimulakan di alam kubur selepas dia meninggal dunia. Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Jangan kamu dengki-mendengki, jangan kamu benci-membenci dan jangan kamu musuh-memusuhi.” Sebuah lagi hadis bermaksud: “Awaslah (jauhilah) daripada hasad (dengki) kerana hasad itu akan memakan semua kebaikan, sebagaimana api memakan kayu yang kering.”

Pada suatu sudut yang lain, perasaan dengki dan iri hati dibenarkan dalam Islam iaitu, berdengki terhadap orang diberi ilmu pengetahuan oleh Allah dan dia mengamalkannya siang dan malam serta orang yang diberi harta oleh Allah dan dia menafkahkannya siang dan malam sebagaimana yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim yang bermaksud : ‘Tidak boleh iri hati melainkan kepada dua orang iaitu, orang yang dianugerahkan ilmu pengetahuan tentang al Quran oleh Allah lalu mengamalkan sepanjang siang dan malam dan orang yang diberikan harta oleh Allah lalu menafkahkannya sepanjang siang dan malam’
Selain itu, perasaan dengki dan iri hati melihat kesenangan org lain perlu diganti dengan usaha sendiri. Kalau orang lain berjaya, jgn kita jatuhkan dia atau melakukan sesuatu yang merosakkan dia dan hati sendiri (penyakit hati), sebaliknya kita kene usaha untuk berjaya seperti dia atau jadi lebih berjaya dari orang yang kita dengki. Jika kita sebagai seorang pelajar, jika kita nampak kawan kita sedang mengulangkaji pelajaran, jangan kita perli dia atau mengurangkan semangat dia untuk belajar dengan berkata ‘rilek la. Test lambat lagi’. Sebaliknya kita perlu beri semangat atau turut sama mengikutnya.
Oleh hal yang demikian, saya menyeru kepada pendengki (except pendengki ilmu dan pendengki yang negative yang merosakkan diri dan orang lain) walau dimana anda berada. Berhentilah daripada berdengki, bersama-sama kita berjaya demi agama, bangsa dan Negara.

Taubat

Oleh: Daniel Irfan

doaku

Setiap orang, baikpun yang tua atau muda, miskin atau kaya, berpangkat atau pun tidak, pasti pernah melakukan dosa. Dosa boleh ditakrifkan sebagai perbuatan yang melanggar hukum dan bercanggah dengan syarak iaitu meninggal kan suruhan Allah. Dosa boleh dibahagikan kepada dua; dosa kecil atau pun dosa besar.

Dosa- dosa kecil boleh dikategorikan sebagai dosa di bawah tahap dosa besar. Sebagai contohnya ialah membuang sampah merata, melihat kepada perkara dilarang seperti yang bukan mahram, berbincang perkara dunia semata-mata di dalam masjid dan lain – lain lagi. Dosa kecil jika selalu dilakukan berterusan boleh berkumpul menjadi dosa besar.

Rasullullah pernah bersabda;

“Awasilah kamu sekalian daripada dosa-dosa yang kecil/remeh. Sesungguhnya ia akan berkumpul pada diri seseorang sehingga akan memusnahkannya (dengan menjatuhkannya ke dalam dosa besar.” Riwayat Imam ahmad, at-Thabrani dan al-Baihaqi

Dosa besar pula ialah sebagai mana ditakrifkan oleh Ibnu Abbas ra sebagai dosa-dosa yang ditetapkan hukuman had ke atasnya di dunia dan diancam dengan azab di akhirat atau diancam dengan laknat Allah dengan kemurkaannya. Antara contoh dosa-dosa besar ialah seperti Syirik kepada Allah, sihir, memakan riba, memakan harta anak yatim dan lain-lain lagi.

Allah SWT telah berfirman,

“Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang sebenarnya,” (At-Tahrim ayat 8 )

“Dan Dialah yang menerima taubat dari hamba-hambanya serta memaafkan segala kesalahan-kesalahan dan mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (As-Syura ayat 25)

Menurut Ayat tersebut, kita seharusnya bertaubat dengan bersungguh-sungguh kerana akan dihapuskan segala kesalahan yang telah lalu serta mencegah dari melakukan kesalahan-kesalahan yang baru. Allah SWT juga berjanji akan menrima taubat hambaNya.

Untuk melakukan taubat, terdapat 3 syarat yang harus dipatuhi. Iaitu tidak akan mengulangi perbuatan dosa itu lagi, menyesal atas perbuatan yang telah dilakukan dan harus mempunyai tekad di dalam hati untuk tidak melakukan dosa itu kembali buat selama-lamanya. 3 syarat tersebut wajib dipatuhi jika dosa yang dilakukan itu antara manusia dengan Allah. Jika salah satu diantara syarat tersebut tidak dipenuhi, maka taubat seseorang itu tidak sah. Jika dosa yang dilakukan itu adalah sesame manusia,  maka 4 syarat  taubat wajib dipenuhi iaitu 3 syarat di atas dan syarat keempat pula ialah harus dapat membebaskan diri daripada hak orang yang punya.

Oleh itu amatlah penting bagi kita untuk bertaubat untuk menghapuskan dosa. Hal ini penting kerana untuk mendapatkan keberkatan dan kesejahteraan hidup. Di dalam Al Quran, terdapat banyak penjelasan mengenai perlakuan dosa dan perkara yang dilarang oleh Allah SWT akan mendapat balasan yang amat berat dari Allah mahupun di dunia atau pun di akhirat nanti. Sebaliknya pula, mereka yang mengerjakan segala perintah Allah dan membuat kebaikan serta mencegah kemungkaran sudah pasti akan mendapat ganjaran pahala dan syurga di akhirat kelak.

MERDEKAKAH KITA??

Oleh : Mohd Syukri b. Osman

tingkap

Untuk membicarakan erti sebuah kemerdekaan, maka kita tidak boleh lari dari membincangkan erti sebuah penjajahan, kerana tidak ada kemerdekaan tanpa sebuah penjajahan. Penjajahan pada mulanya adalah berbentuk fizikal dengan melakukan kekerasan kepada penduduk tempatan yang mana mereka mengerahkan kekuatan untuk membunuh dan merompak kekayaan yang ada. Namun,bermula abad ke 19, dan seterusnya British di tanah melayu telah menjajah kita melalui 2 aspek iaitu fizikal dan mental(pemikiran).Juga ditanamkan kepada kita bahawa British ini  baik. Mereka datang ke sini untuk mengajar kita cara memerintah negara Moden .Namun, cara penjajah itu jauh tersasar dari cara(syariat) Allah s.w.t. Penjajahan mental ini juga telah melahirkan generasi yang berketururnan tempatan tetapi berfikiran Barat yang jauh menyimpang dari syariat Islam.

Islam kini hanya sekadar nama.Situasi ini menunjukkan Barat telah berjaya menjajah umat islam sampai ke hari ini terutama dari sudut pemikiran.Semua ini berlaku kerana Umat Islam kini tidak mahu mengambil atau mempraktikkan Islam secara keseluruhan tetapi hanya mengambil apa mereka fikirkan elok mengikut logik akal sahaja.Mengapa ini terjadi?Sedangkan Allah dan Rasulullah telah menjelaskan bahawa Islam itu sempurna dan wajib dijadikan sebagai cara hidup.

Firman Allah:

Yang bermaksud:Pada hari ini telah Kusempurnakan untuk kamu agamamu, dan telah Ku-cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Ku-ridai Islam itu jadi agama bagimu” Al-Maidah:5

Menjadi sesuatu yang menyedihkan kerana umat islam memandang islam dari sudut yang sempit.Sedangkan  islam itu lengkap dan universal.Bermula dengan  perkara yang kecil seperti adab masuk tandas sehinggalah kepada perkara yang besar seperti cara memerintah negara semuanya telah diajar di dalam islam.Benarlah kata Imam hassan al-banna “Umat islam kini hanya mengenali islam sebagaimana orang buta yang cuba mengenali gajah.ada orang buta yang menganggap gajah itu leper dan lebar kerana dia hanya memegang telinga gajah dan ada pula orang buta yang menganggap gajah itu halus dan panjang kerana dia hanya memegang ekor gajah,hakikatnya gajah itu besar dan  orang buta itu hanya mengandaikan fizikal gajah melalui apa yang mereka rasa dan sudah tentu mereka silap”.

Begitu juga umat islam zaman ini,mereka hanya memahami islam dari sudut yang sempit sedangkan islam itu lengkap dan bukan sekadar melakukan ibadat solat.Islam telah mengajarkankan semua perkara tentang kehidupan termasuklah hukum-hukum perundangan,muamalat,urusan-urusan peribadi seperti perkahwinan dan pewarisan juga urusan yang berkaitan dengan perniagaan,jenayah,pemerintahan,perhubungan antarabangsa dan banyak lagi.

kemerdekaan yang sebenar ialah kembalinya umat Islam ke pangkuan sistem Islam sepenuhnya, bukannya megabdikan diri kepada sistem buatan manusia,Hidup dengan cara yang Allah perintahkan  bukan ikut cara kita ,yang mana tahap pemikiran kita adalah terbatas dan lemah.Secara fizikalnya kita nampak umat Islam merdeka dari British(kafir) tetapi hakikatnya pemikiran mereka masih lagi dijajah. Oleh itu umat ini memerlukan kemerdekaan pemikiran. Barulah kemerdekaan sebenar dapat dicapai.

442478267l5 SEBAB BER ‘COUPLE’ HARAM

( Diambil dari kitab al-Halal wal Haram Fil Islam, Dr. Yusuf Al-Qardhawi)

Oleh: Amirul Fikri

Pada asasnya, hukum bercinta-kasih, berpasangan( couple) atau seumpamanya adalah harus.

Akan tetapi terdapat beberapa perkara/tindakan yang boleh menyebabkannya menjadi HARAM. Antaranya :

PERTAMA: TIDAK MEMPUNYAI NIAT YANG BAIK ATAU SEBALIKNYA
Sesebuah perhubungan ˜istimewa” antara seorang lelaki dan wanita seharusnya didasari dengan niat yang baik seperti bertujuan untuk berkahwin.

Justeru sebarang perhubungan yang tidak bertujuan seperti tersebut adalah tidak harus seperti bercouple untuk berhibur, bersuka-suka dan sebagainya.

KEDUA: TIDAK MEMATUHI (MELAMPAUI) SYARIAT AGAMA
Lumrah bercouple seakan tidak dapat lari dari aktiviti seperti ber”dating” , ber”shoping” dan
sebagainya hatta ada yang sampai ke peringkat “membonceng”.

Tidak kurang juga (tanpa segan silu)
menggunakan istilah-istilah yang kononnya menunjukkan sikap “caring” seperti memanggil darling
kepada pasangannya.

Paling tidak, pasti di dalam pertemuan(dating) akan berlaku pandangan mata yang tidak harus, perbicaraan yang tidak wajar dan seumpamanya.

Semua perlakuan ini adalah bercanggah dengan ajaran Islam yang mengharamkan perhubungan bebas di antara lelaki dan perempuan. Yang paling penting, apabila Syariat Islam mengharamkan sesuatu perkara/perbuatan, maka wasilah atau tindakan yang menuju kepada perkara yang diharamkan tersebut juga turut diharamkan.

Kaedah Fiqh ada menyebutkan : sesuatu yang membawa kepada yang haram, maka ia juga menjadi haram .

Justeru berdasarkan kaedah ini, maka bercouple yang membawa kepada perlanggaran hukum syariat juga adalah haram.

KETIGA: MENJATUHKAN MARUAH (PERIBADI) SEORANG WANITA
Apabila pasangan yang bercouple berdating, maka peribadi seorang wanita muslimah akan
dipersoalkan.

Khalayak tidak akan berbicara tentang si lelaki yang bercouple tersebut, tetapi si
perempuan.

Masyarakat akan bertanya bagaimana begitu mudah si perempuan tersebut membiarkan
dirinya diusung(maaf jika agak keterlaluan) ke sana-sini atau setidak-tidaknya umum akan
menganggap bahawa perempuan tersebut telah dimiliki.

Kesan buruk yang mungkin dihadapi ialah apabila berlaku perpisahan antara pasangan tersebut. Masyarakat akan mula membuat pelbagai tanggapan negatif terhadap si perempuan tersebut.

Prasangka-prasangka negatif akan direka dan dihebahkan.

Akhirnya berlakulah tohmahan-tohmohan yang menjatuhkan maruah dan kehormatan seorang
wanita.

Ingatlah bahawa Islam amat memprihatinkan penjagaan maruah seorang wanita.

Di atas dasar itulah adanya hukum Qazaf dan kerana tujuan tersebut jugalah Islam mengharamkan perhubungan yang di luar batasan.

Sebabnya adalah kerana Islam memelihara kehormatan seorang wanita.

KEEMPAT: MEMBAZIRKAN WANG KEPADA PERKARA YANG TIDAK WAJAR
Di dalam budaya bercouple, biasanya pasangan lelaki akan banyak menghabis duit pinjaman PTPTN,
JPA,MARA , yayasan negeri (bagi mahasiswa IPT) atau duit pemberian ibubapa untuk memenuhi kehendak pasangan wanitanya.

Ajak saja dinner, lunch, breakfeast atau bershoping pasti si lelaki yang perlu mengeluarkan duit poketnya.

Terdapat juga keadaan di mana si perempuan yang berbelanja si lelaki. Itu belum dikira dengan pembeliaan kad top-up handset yang out of control.

Hanya kerana call untuk tanya khabar, dah makan ke belum, ada yang sanggup mentop up handset mereka beberapa kali dalam seminggu.

Cuba bayangkan jumlah wang perlu dibazirkan hanya untuk perkara yang sangat remeh dan tidak perlu.

Paling menyedihkan, wang tersebut adalah pemberian keluarga yang seharusnya digunakan bagi tujuan pengajian.

Begitu juga wang pinjaman PTPTN, ia adalah hutang yang perlu dibayar selepas tamat pengajian.

Justeru, penggunaan kedua-dua jenis wang ini kepada perkara yang tidak wajar adalah tidak harus dan ditegah oleh syarak.

Perbuatan membazir dan menyalahgunakan harta juga adalah amalan syaitan.(Rujuk Al-Israa ayat 27)

KELIMA: MEMBUANG MASA KEPADA PERKARA YANG TIDAK SEWAJARNYA
Seperkara yang wajar diprihatinkan di sini ialah penggunaan waktu kepada perkara yang tidak
bermanfaat.

Lebih malang lagi, masa yang amat terhad sebagai seorang mahasiswa telah diisi dengan perbuatan-perbuatan yang ditegah oleh Allah.

Bukankah berdating, berbual telefon secara marathon dan lain-lain aktiviti rutin bercouple merupakan perbuatan yang menyimpang dari anjuran agama.

Justeru setiap saat dan minit yang digunakan bagi tujuan tersebut akan dipersoal dan
diperbicarakan di hadapan Allah.

Perlu diingat bahawa Islam bukan mengharamkan secara total perkara yang dinyatakan di atas.

Islam tidak menghalang perbuatan tersebut, tetapi meletakkan beberapa prasyarat yang perlu dipenuhi.

Sekiranya kita gagal mengikut syarat-syarat tersebut, maka status perbuatan tersebut menjadi HARAM serta menjauhkan diri pelaku daripada kasih sayang dan cinta Allah.

Duit Minyak

oleh: Zaid Harithah

IMG_2321

“And don’t be weak in the pursuit of the enemy; if you are suffering (hardships)then surely, they (too) are suffering (hardships) as you are suffering, BUT you have a hope from ALLAH (for the reward, i.e. Paradise) that for which they hope not ; and ALLAH is Ever All-knowing, All-Wise.” (An-Nisa : 104)

“Verily, there has come unto you a Messenger (Muhammad S.A.W.) from amongst yourselves (i.e. whom you know well). It grieves him that you should receive any injury or difficulty. He (Muhammad S.A.W.) is anxious over you (to be rightly guided, to repent to ALLAH S.W.T., and beg HIM to pardon and forgives your sins in order that you may enter Paradise and be saved from the punishment of the Hell) ; for the believers (he S.A.W. is) full of pity, kind and merciful. But if they turn away, say (O Muhammad s.a.w.) : ALLAH is sufficient for me. La ilaha illa Huwa (none has the right to be worshipped but HE) in HIM I put my trust and HE is the Lord if the Mighty Throne.” (At-Taubah : 128/129)

Asslamualaikum para pembaca artikel ni, moga-moga kalian berada dalam limpah kurnia rahmat ALLAH S.W.T.

Situasi 1:
“Eii panas betul la. Aku bagi die tumpang keta aku tapi x reti2 nak hulur duit minyak sket ke”

Dalam minggu ni, situasi camni aku experienced. Tak tau la nak cakap camane sebab aku ni bukannye pandai bercakap. Bile aku tegur sket kena balas2 macam2 dengan hujah mereka. Tak pa. Aku sabaq je. Harap2 suatu hari mereka dapat hidayah dari ALLAH (InsyaAllah). Untuk setiap solution (dari pendapat aku la), kita akan refer dekat 2 ayat Al-Quran yang aku mention kat bahagian atas artikel ni.

Situasi 1 (solution dari pandangan aku):
Sewaktu aku pergi Bandung, Indonesia bulan Jun ’09, aku tereserempak dengan sorang pakcik yang jual Teh Botol (sapa penah pegi Indonesia taw la) kat aku. Dah setel urusan jual beli, tiba2 pakcik tu cakap:

“Manusia ini ada bermacam-macam masalah. Mereka dianggap GAGAL sekiranya mereka cuba menyelesaikan masalah dengan berlari kepada manusia; akan tetapi mereka dianggap BERJAYA sekiranya mereka meminta pertolongan daripada ALLAH, iaitu dengan cara As-Salaah (Solat)”

Bila aku terdengar kata-kata pakcik ni, tibe2 terdetik dekat hati aku satu ayat dalam Surah Al-Baqarah (tak ingat ayat berapa) yang bunyinya macam ni:

“Dan jadikanlah Solat dan sabar sebagai penolongmu; yang demikian itu susah/berat melainkan bagi orang-orang yang khusyuk”

Ape kena kata2 pakcik ni dengan Situasi 1 tadi? Ok, ni lah pendapat aku. ALLAH itu maha Kaya, pemberi rezeki kepada makhluk-makhluk Nya, tetapi kenapa segelintir manusia selalu mengharapkan balasan daripada sesama makhluk mereka sendiri?? MANUSIA ITU MISKIN!! tidak mempunyai harta pun! well, ada pulak hujah lain bantai hujah aku ni, katanya:

“Habis tu ade orang bawak BMW, ada rumah besar2 tu apa plak?”

Erm, yang ni aku malas nak panjang2kan tapi pendek cerita, sekiranya mereka ‘ada’ harta2 tersebut, kekal kah harta mereka tersebut? duit ada 2 ringgit. guna seringgit habis seringgit. ‘harta’ yang mereka claim kata mereka punya tu akan habis juga sooner or later. So, what’s the point? sekali lagi, ALLAH itu maha Kaya dan juga pemberi rezeki. Mintak lah kepada ALLAH, kekayaan Nya ‘unlimited’. no end point.

So, sambung kepada cerita duit minyak tadi, kenapa si A (owner kereta) mengharapkan duit minyak daripada si B (member yang tumpang kereta si A)? Si B tu bukannye kaya pun, student je pun, duit elaun sponsor pun tak masuk2 lagi dalam 2 bulan dah. dia nak makan apa? Yang si A ni kaya, ada kereta sendiri, bapak pun kerja hebat2 tapi kenapa meminta duit daripada si B ni? Kalau nak sangat duit minyak tuh, mintak sahaja pada ALLAH. sekali lagi aku tekankan perkataan ni; MANUSIA ITU MISKIN. InsyaAllah, sekiranya si A ni bermuhasabah dengan perbuatannya itu (dengan cara yang bersesuaian seperti solat & doa), ALLAH akan memberikan rezeki kepada si A tu dalam macam2 bentuk, sama ada bapak dia bagi duit minyak ke, ada kawan lain belanja makan lunch ke, etc.. Confirm ke dapat? sekali lagi ayat dalam surah al-Baqarah yang aku mention baru2 ni; SABAR & SOLAT. tak dapat kat dunia, ingat, kehidupan kita tidak berkahir di sini, tetapi di akhirat kelak nanti. InsyaAllah..

Conclusion nya, aku aplikasikan dalam kehidupan harian aku. Duit elaun MARA tak masuk2. Duit hasil aku kerja sewaktu cuti 3 bulan tu semakin sikit nilainya, macamana aku nak sara duit minyak aku? setiap hari, housemate aku akan tumpang kereta sekali dengan aku pegi campus. setiap kali pergi campus, minyak pun makin sedikit. tak kan aku nak mintak duit minyak dari diorang kot? kalau diorang ikhlas nak bagi tu, Alhamdulillah, ALLAH memberi rezeki kepada aku, tapi kalau diorang buat diam je? Haa, ingat! Allah maha Kaya. Mintak lah kepada ALLAH. Sabar lah dengan setiap dugaan yang dihadapi. Rajin-rajinkan lah beribadah kepada ALLAH. Sebelum aku mengakhiri artikel yang tak seberapa value ini, aku nak selitkan satu ayat daripada surah Al-Insyirah;

“In every hardship, there is a relief”

Wallahu’a’lam

‘Demi Allah, wahai pamanku seandainya mereka bisa meletakkan matahari di tangan kananku dan rembulan di tangan kiriku agar aku meninggalkan dakwah ini. Niscaya tidak akan aku tinggalkan urusan ini sampai Allah SWT. memenangkan dakwah ini atau semuanya akan binasa’. Rasulullah s.a.w kepada abu Thalib